fredag 19. mars 2021

Tydelig kommunikasjon

  

Det blir vanskeligere og vanskeligere å følge med på regelverket rundt Korona. Vi får prise oss lykkelige for at kommunikasjonen rundt trafikkreglene ikke er så uklare. 60 km skiltet  betyr at du ikke skal overstige 60 km i timen. Det betyr ikke at du bør overstige fartsgrensen. Det betyr også at skiltet gjelder uansett om du bor i Finnmark, Rogaland eller Oslo. I Koronakommunikasjonen er det mange bør og skal. Råd og vedtak. Politiske utsagn, faglige råd og tilfeller av at de som lager reglene ikke skjønner hva de betyr selv. Det begynte bra med mye god kommunikasjon. Nå er krisekommunikasjonen inne i en fase med mange nivå. Det skifter så raskt at nye regler ikke har en sjanse til å sette seg. Det er nå slik at 60 skiltet skifter til 40 rett etter du har passert og du blir tatt for råkjøring i tettbebyggelsen uten å ha muligheter til å gjøre noe for å forebygge det hele. Det har blitt mer politikk i krisekommunikasjonen. Helseministeren sier egentlig ingen ting som kan gi oss gode retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss til regler, vedtekter og råd. Dette er et for viktig tema til å overlate det til en politiker. Det kan nesten se ut som at politikerne ikke bruker fagfolkene i kommunikasjonsstaben de har. Vi ser at også fagfolkene bommer litt og blir usikre, men stort sett er det tydelig tale fra spesielt Camilla Stoltenberg, Line Vold og ikke minst supermannen Espen Rostrup Nakstad.

Det oppstår nesten uten unntak nye kriser ut i fra hovedkrisen. Dette gjelder spesielt kriser som varer. Det skjer nå i krisehåndteringen rundt Koronahåndteringen.

-         Koronakrisen (hovedkrise)

-         Kommunikasjonskrise

-         Tidskriser

-         Faglige kriser (faglige uenigheter)

-         Flerkulturell kommunikasjonskrise

-         Troverdighetskrise

Hendelsen med Statsministeren som bryter reglene river ned mye av det som er bygd opp etter et år i smittekrisen. Det tar tid å klatre opp den såkalte tillitsstigen, der trinn en er pålitelighet, trinn to er troverdighet, trinn tre er fortrolighet og øverste trinn er tillit. En enkel hendelse kaster deg raskt ned på bakken.  Statsministeren håndterer akkurat den hendelsen bra, for aldri har du sett en flatere Statsminister som ikke unnskylder noe, innrømmer feil og er tydelig flau. Det vil være vanskelig for henne å fronte nye tiltak framover.

Vi ser i utlandet at håndteringen av Koronakrisen skaper demonstrasjoner og opptøyer. Vi er ikke der ennå, men med dårlig krisekommunikasjon er faren for at det vil skje også her. Det er nok av ulogiske tiltak som dukker opp og så kan skape sinne og frustrasjon.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Useriøse kommentarer blir slettet. Nett-troll kan holde seg i fjellet sitt ellers setter jeg pris på din mening.