Tenk deg at du bor 650 kilometer unna den som betyr noe for deg. Tenk deg at det er Korona og at det er bevegelsesfrihet, men bare en anbefaling. Tenk deg at du vet at en gammel mann sitter alene i et stort hus. Tenk deg at du vet at denne personen skulle til legen en kilometer unna og at han spurte hjemmesykepleier om hun kunne kjøre ham ned fikk beskjed om at hun ikke var ansatt som taxisjåfør. Tenk deg at du ikke har vært på besøk på snart et år på grunn av Korona. Tenk deg at du finner huset på Google bilder og tenker at akkurat nå sitter han i det rommet og ser på tv. Tenk deg at du ikke klarer å stille opp slik søsken gjør, som bor nærmere. Tenk deg at du har dårlig samvittighet for at de gjør så mye mer enn du klarer. Tenk deg at de fleste som ringer på døren hans er hjemmesykepleien og en taxisjåfør. Tenk deg at det er du som er pårørende. Jeg tenker at det er meg.
Gammel mann er en kar med bakgrunn som journalist blant annet fra NRK og som kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet. Den gamle mann liker å følge med i samfunnet og blogge litt om dette, pluss det å eldes i et moderne Norge. #beredskap, #sikkerhet, #kommunikasjon, #krisehåndtering, #samfunn
søndag 28. mars 2021
torsdag 25. mars 2021
Fotballgalskap
Jeg tror jeg banner i kirka i dag, men da er jeg nært stedet der jeg får tilgivelse. Det er måten fotballen opptrer på som får meg til dette. Menneskerettigheter og smittevern er underordnet elitefotballen. De må få trene og de må få dra til OL. Et spedt forsøk på å markere sin motvilje mot arrangørene av kommende OL skulle gi landslaget den alibi de trenger for å markere hva de tenker om brudd på menneskerettigheter. Rødt kort spør du meg. Fotball er så viktig de gir faen (her kom banningen) i smittesituasjonen vi er oppe i. De må ha treningskamper for å kunne prestere når alt åpner igjen. Ja tenk det. Det ville være en katastrofe for landet om de ikke fikk trent. De vet sikkert noe om smitteveier som ikke FHI kjenner til. På en annen side ser jeg feige politikere som gir grønt kort for fotball elite mens de stenger ned alt i smittefrie områder ellers. Etter min mening et hån mot andre som står på døgnet rundt for å hindre og behandle smitte. Samfunnet ellers stenger ned og taper store summer og forstår at strenge tiltak er nødvendig for å få bukt med smittepresset. Det er vel ikke lenge før fotballspillere forlanger å stå først i vaksinekøen også. Nok et rødt kort. Norge klarer seg godt uten fotballkamper, men kanskje ikke uten besteforeldre. Da har jeg bannet nok i kirka for i dag. Jeg er klar for straffesparkene som sikkert kommer.
fredag 19. mars 2021
Tydelig kommunikasjon
Det blir vanskeligere og
vanskeligere å følge med på regelverket rundt Korona. Vi får prise oss
lykkelige for at kommunikasjonen rundt trafikkreglene ikke er så uklare. 60 km
skiltet betyr at du ikke skal overstige
60 km i timen. Det betyr ikke at du bør overstige fartsgrensen. Det betyr også
at skiltet gjelder uansett om du bor i Finnmark, Rogaland eller Oslo. I
Koronakommunikasjonen er det mange bør og skal. Råd og vedtak. Politiske
utsagn, faglige råd og tilfeller av at de som lager reglene ikke skjønner hva
de betyr selv. Det begynte bra med mye god kommunikasjon. Nå er
krisekommunikasjonen inne i en fase med mange nivå. Det skifter så raskt at nye
regler ikke har en sjanse til å sette seg. Det er nå slik at 60 skiltet skifter
til 40 rett etter du har passert og du blir tatt for råkjøring i
tettbebyggelsen uten å ha muligheter til å gjøre noe for å forebygge det hele.
Det har blitt mer politikk i krisekommunikasjonen. Helseministeren sier
egentlig ingen ting som kan gi oss gode retningslinjer for hvordan vi skal
forholde oss til regler, vedtekter og råd. Dette er et for viktig tema til å
overlate det til en politiker. Det kan nesten se ut som at politikerne ikke
bruker fagfolkene i kommunikasjonsstaben de har. Vi ser at også fagfolkene
bommer litt og blir usikre, men stort sett er det tydelig tale fra spesielt
Camilla Stoltenberg, Line Vold og ikke minst supermannen Espen Rostrup Nakstad.
Det oppstår nesten uten unntak
nye kriser ut i fra hovedkrisen. Dette gjelder spesielt kriser som varer. Det
skjer nå i krisehåndteringen rundt Koronahåndteringen.
-
Koronakrisen
(hovedkrise)
-
Kommunikasjonskrise
-
Tidskriser
-
Faglige
kriser (faglige uenigheter)
-
Flerkulturell
kommunikasjonskrise
-
Troverdighetskrise
Hendelsen med Statsministeren som
bryter reglene river ned mye av det som er bygd opp etter et år i smittekrisen.
Det tar tid å klatre opp den såkalte tillitsstigen, der trinn en er
pålitelighet, trinn to er troverdighet, trinn tre er fortrolighet og øverste
trinn er tillit. En enkel hendelse kaster deg raskt ned på bakken. Statsministeren håndterer akkurat den
hendelsen bra, for aldri har du sett en flatere Statsminister som ikke
unnskylder noe, innrømmer feil og er tydelig flau. Det vil være vanskelig for
henne å fronte nye tiltak framover.
Vi ser i utlandet at håndteringen
av Koronakrisen skaper demonstrasjoner og opptøyer. Vi er ikke der ennå, men med
dårlig krisekommunikasjon er faren for at det vil skje også her. Det er nok av
ulogiske tiltak som dukker opp og så kan skape sinne og frustrasjon.
onsdag 17. mars 2021
Radio
Bare tre dager inn i pensjonstiden har jeg blitt en ivrig radiolytter, nesten radioaktiv. Den står på enten jeg vasker, skriver eller går tur. Sikkert nedarvet fra tiden jeg jobbet i NRK, for det er NRK som står på. Den gode gamle Ni-timen, Landsmøte, nyheter og lokale sendinger er favorittene. Ni-timen må vel nesten ha vært med hele livet. Et trivelig program hvor Trond Viggo Torgersen forteller oss gang etter gang at han er lege. Det er jeg lei av. Ellers er Ni-timen en flott sending, humor, god musikk, men noe av musikken kommer ofte. Litt for ofte. Den musikken som er A-listet preger flere sendinger. For oss som har lånt bort øret til flere sendinger blir en litt lei av å høre A-listet musikk gå om og om igjen. Det er nok en god ordning for artisten, men noe svett for oss lyttere. Selv Vamp kan bli for mye av og til. Det trodde jeg aldri jeg skulle si, men noen låter blir spilt i fillebiter. Jeg nyter å høre lokalradioen og gamle kollegaer , selv om det av og til kan bli litt barnslig fra en ungdommelig medarbeider. Han gjør et poeng av hvor ofte han springer ut og inn av studio. Jeg trenger ikke vite det. To blad Elisabeth er topp. Dem blir jeg glad av og de holder en tone som gjør det lyttbart og variert. Dessverre har de den samme A-listen å spille fra. Landsmøtet er dagens dessert, selv om den kommer midt i menyen av radioprogram. Der passer det barnslige inn fordi de rett og slett er proffe på den type radio. De byr på seg selv og tar seg selv ikke så høytidelig. Uansett program. Det er stort sett hyggelig å være NRK lytter.
fredag 12. mars 2021
Lang arbeidsdag slutt